top of page

Omgaan met rouwen/verlies

Rouwen is een heel persoonlijk proces, dat voor iedereen anders is en dat iedereen in zijn eigen tempo doorloopt. Iemand verliezen kan een pijnlijk en onverdraaglijk gevoel van verlies opleveren. Je kunt je eindeloos eenzaam voelen, alsof je aansluiting met de wereld even verdwijnt. Verdriet, boosheid, angst, verlangen, concentratieproblemen, schuldgevoel, depressiviteit, het vermijden of juist koesteren van spullen die aan de dierbare doen denken…. Kortom een proces dat veel tijd en energie vraagt. Als deze “klachten” blijven aanhouden, kan dit het dagelijks leven verstoren.

Nergens leer je hoe  je rouwt, hoe je met verlies moet omgaan.

Niemand lijkt te weten hoe ze je moeten helpen – en zelf heb je ook geen idee. Iedereen verwacht dat je weer je oude leven gaat leiden, terwijl dat eigenlijk voor jou helemaal weg is.

Niemand kan jouw verdriet voor je  wegnemen, dat hoeft ook niet. Juist in het verdriet en in de rouw zitten een aantal bijzondere cadeaus verstopt. Wanneer je jezelf toestaat dat rouw een vaardigheid is, een kwaliteit die je kunt leren, dan maak je het voor jezelf lichter en betekenisvoller. Je rouw helemaal toelaten en er stap voor stap de kracht van ontdekken, is waarschijnlijk het grootste cadeau dat je kunt geven aan jezelf, je geliefden en degene die je bent verloren.

Wat kan je van mij verwachten ?

Ik ontdek samen met jou hoe het voor jou mogelijk is met het verlies te leven. Om dit te kunnen doen, luister ik aandachtig naar jouw verhaal, vanuit het hart, zonder oordeel, zodat jij je veilig en vertrouwd voelt.

Heb je een dierbare verloren, dan kan ik jou helpen om het bewustzijn van het leven te vergroten door dat verlies te omarmen. Ik nodig je daarom uit voor een kennismakingsgesprek. Zo kunnen we  samen bekijken hoe we het rouwproces voor jou kunnen verlichten.

Herdenkingskaars

Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden.​

Those we love never truly leave us.

​In iedere traan van verdriet glinstert een mooie herinnering.​

Be the things you loved most about the people that are gone.

bottom of page